Εταιρείες - Σωματεία

Το Δικηγορικό γραφείο Σοφία Τζαβέλλα & Συνεργάτες αναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξη της εταιρείας σας από της συστάσεώς της και καθ’ όλη την διάρκεια της.

Συγκεκριμένα: Μελετά τις ανάγκες σας και σύμφωνα με αυτές σας προτείνει την εταιρική μορφή που πρέπει να επιλέξετε.

Αναλαμβάνει την σύσταση ή την τροποποίηση κάθε μορφής εταιρείας ή σωματείου.

Υποστηρίζει την εταιρεία σας –συμβουλευτικά και δικαστηριακά- καθ’ όλη την διάρκειά της.

Τα είδη των εταιρειών στην Ελλάδα.

Η κυριότερη διάκριση των εταιριών γίνεται σε κεφαλαιουχικές (ανώνυμη και εταιρεία περιορισμένης ευθύνης και Ι.Κ.Ε) και σε προσωπικές (ομόρρυθμη και ετερόρρυθμη εταιρεία).

Ομόρρυθμη Εταιρεία είναι η προσωπική εταιρεία στην οποία οι εταίροι (τουλάχιστον δύο) ευθύνονται απεριόριστα, πέρα από την εταιρική περιουσία, και ο καθένας ξεχωριστά με την προσωπική του περιουσία για τα χρέη της.

Για να συσταθεί μια Ο.Ε. απαιτούνται διατυπώσεις δημοσιότητας και καταστατικό.

Συναφής τύπος εταιρείας είναι η ετερόρρυθμη εταιρεία.

Ετερόρρυθμη είναι η προσωπική εταιρεία στην οποία συνυπάρχουν υποχρεωτικά δύο είδη εταίρων: οι ομόρρυθμοι, για τους οποίους ισχύουν ό,τι προβλέπεται για τους εταίρους της ομόρρυθμης εταιρείας, και οι ετερόρρυθμοι.

Οι ετερόρρυθμοι εταίροι είναι ίσοι προς τους ομόρρυθμους όσον αφορά τις εσωτερικές σχέσεις της εταιρίας (συμμετοχή στα κέρδη, εισφορές, κλπ), ευθύνονται όμως για τα χρέη της μόνο μέχρι την αξία της εισφοράς τους. Απαγορεύεται όμως να εκπροσωπούν την εταιρία καθώς και να περιλαμβάνεται το όνομα τους στην επωνυμία της. Αν παραβιαστούν οι απαγορεύσεις αυτές τότε ο ετερόρρυθμος εταίρος ευθύνεται σαν ομόρρυθμος (απεριόριστα και εις ολόκληρον).

Κατά τα λοιπά (σύσταση, φορολογία, εμπορική ιδιότητα, κλπ) ισχύει ότι και για τις ομόρρυθμες εταιρίες.

Η Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης είναι κεφαλαιουχική εταιρεία, για τα χρέη της οποίας ευθύνεται απεριόριστα μόνο η περιουσία της.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι:

α. Απαιτείται εταιρικό κεφάλαιο τουλάχιστον 4.500 ευρώ για τη σύστασή της, το οποίο μπορεί να αποτελείται και από εισφορά σε είδος (π.χ. ακίνητο) κατόπιν αποτίμησης.

β. Το εταιρικό κεφάλαιο διαιρείται σε μερίδια και οι μεριδιούχοι ευθύνονται περιορισμένα.

γ. Δεν υπάρχει κρατικός έλεγχος και εποπτεία όπως σε Ανώνυμες εταιρείες

δ. Έχει δύο όργανα, τη Γενική Συνέλευση των εταίρων και το διαχειριστή (ή διαχειριστές), ο οποίος δεν απαιτείται να είναι εταίρος.

Για να συσταθεί νόμιμα μια Ε.Π.Ε. απαιτείται καταστατικό, το οποίο δημοσιεύεται σε ΦΕΚ. Η Ε.Π.Ε μπορεί να είναι και μονοπρόσωπη.

Η ανώνυμη εταιρεία είναι αμιγώς, για τα χρέη της οποίας ευθύνεται μόνο η ίδια με την περιουσία της.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι:

α. Απαιτείται μετοχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 24.000 ευρώ για τη σύστασή της.

β. Το μετοχικό κεφάλαιο διαιρείται σε μετοχές και οι μέτοχοι ευθύνονται περιορισμένα.

γ. Τηρούνται αυστηροί όροι δημοσιότητας από την ίδρυσή της και για όσο διαρκεί.

δ. Έχει δύο όργανα, τη Γενική Συνέλευση των μετόχων και το Διοικητικό Συμβούλιο, τα οποία αποφασίζουν με πλειοψηφία.

Για να συσταθεί νόμιμα μια Α.Ε. απαιτείται καταστατικό, το οποίο δημοσιεύεται σε ΦΕΚ. Η Α.Ε. μπορεί να είναι και μονοπρόσωπη.

Η νομική καθοδήγηση για τη σύσταση και τη λειτουργικότητα μίας Α.Ε. κρίνεται αναγκαία, ιδίως δε για ζητήματα που ανακύπτουν σχετικά με τη συγκρότηση και τους καταστατικούς κανόνες που διέπουν τη Γενική Συνέλευση και το Διοικητικό Συμβούλιο αυτής, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί στη φορολογική αντιμετώπιση του νομικού προσώπου, των μετόχων και των μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Η Ι.Κ.Ε είναι κεφαλαιουχική εταιρεία και για τα χρέη της ευθύνεται με την περιουσία της.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι:

α. Απαιτείται εταιρικό κεφάλαιο τουλάχιστον ενός (1) ευρώ για τη σύστασή της.

β. Το εταιρικό κεφάλαιο διαιρείται σε μερίδια που αντιστοιχούν στην εισφορά του κάθε εταίρου.

γ. Η εισφορά μπορεί να είναι κεφαλαιακή, μπορεί όμως και να είναι εξωκεφαλαιακή ή εγγυητική.

δ. Έχει ορισμένη διάρκεια (12 χρόνια, εκτός αν οριστεί διαφορετικά).

ε. Έχει δύο όργανα διοίκησης, τη Γενική Συνέλευση εταίρων και το Διαχειριστή.

Για τη σύσταση της Ι.Κ.Ε απαιτείται απλό ιδιωτικό έγγραφο (καταστατικό), το οποίο κατατίθεται σε «Υπηρεσίες Μιας Στάσης» και η δημοσιότητα πραγματοποιείται στην ιστοσελίδα του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και όχι σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, που μπορεί να είναι και μονοπρόσωπη, είναι δυνατό να συσταθεί με ταχείες διαδικασίες (θεωρητικά σε μια μέρα), ενώ για τη φορολόγηση της ισχύει ό,τι και για τις Ε.Π.Ε.

Σωματείο:

Το σωματείο (σύλλογος) αποτελεί ένωση τουλάχιστον 20 προσώπων για την επιδίωξη σκοπών μη κερδοσκοπικών, όπως ενδεικτικά πολιτιστικών, αθλητικών, επιστημονικών, φιλανθρωπικών, επαγγελματικών.

Για την ίδρυση σωματείου απαιτείται η εγγραφή του σε ειδικό δημόσιο βιβλίο που τηρείται στο Ειρηνοδικείο της έδρας του σωματείου. Για την εγγραφή του σωματείου στο Ειδικό Βιβλίο Σωματείων υποβάλλεται αίτηση στο Ειρηνοδικείο από τους ιδρυτές ή τη διοίκηση του σωματείου της έδρας του Σωματείου κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας.

Απαραίτητα συνυποβαλλόμενα έγγραφα είναι το καταστατικό του Σωματείου, το πρακτικό ίδρυσης (συστατική πράξη) του Σωματείου από την προσωρινή διοίκηση και μία λίστα υπογεγραμμένη από όλα τα μέλη της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου που φέρει τα ονόματά τους και συγκεκριμένη χρονολογία.

Για την ίδρυση του σωματείου, τα ιδρυτικά μέλη αυτού συντάσσουν την ιδρυτική πράξη, με την οποία τα πρόσωπα δηλώνουν τη βούλησή τους για τη σύσταση του σωματείου, τη λειτουργία του με συγκεκριμένο καταστατικό και την εκλογή προσωρινής διοίκησης, η οποία θα το εκπροσωπεί έως την αναγνώρισή του από το Δικαστήριο.

Για να είναι καθ’ όλα έγκυρη η ίδρυση του σωματείου, απαραίτητη είναι και η ύπαρξη καταστατικού, το οποίο αποτελεί το έγγραφο που περιλαμβάνει τους κανόνες οργάνωσης και λειτουργίας του υπό ίδρυση σωματείου. Σύμφωνα με το άρθρο 80 του Αστικού Κώδικα, στο Καταστατικό του σωματείου πρέπει να ορίζονται ρητώς:

Το καταστατικό του Σωματείου πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε τα κάτωθι στοιχεία που είναι προαπαιτούμενα για την εγκυρότητά του. Συγκεκριμένα πρέπει να περιλαμβάνει:

1. Την επωνυμία, την έδρα και τον σκοπό του Σωµατείου,

2. Τις προϋποθέσεις εισόδου, αποχώρησης και αποβολής των µελών, καθώς και τα δικαιώµατα και τις υποχρεώσεις τους,

3. Τους πόρους και τις πηγές εσόδων του Σωµατείου,

4. Τη δικαστική και την εξώδικη (στις συναλλαγές) αντιπροσώπευση του Σωµατείου,

5. Τα όργανα της Διοίκησης του Σωµατείου (Συνέλευση των Μελών και Διοικητικό Συμβούλιο), καθώς και τις αρμοδιότητες της Διοίκησης

6. Τους όρους µε τους οποίους συγκαλείται, συνεδριάζει και αποφασίζει η Συνέλευση των µελών,

7. Τους όρους με τους οποίους τροποποιείται το καταστατικό,

8. Τους όρους για τη διάλυση του Σωµατείου.

Εφόσον η αίτηση για την ίδρυση του σωματείου γίνει δεκτή, με διαταγή του ο αρμόδιος Ειρηνοδίκης διατάσσει τη διενέργεια των κατά νόμο δημοσιεύσεων (συνήθως σε μία καθημερινή εφημερίδα της Περιφερειακής Ενότητας του τόπου της έδρας του σωματείου και στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Ταμείου Νομικών). Το καταστατικό του σωματείου επικυρώνεται από τον Ειρηνοδίκη και αφού κοινοποιηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, κατατίθεται στο αρχείο του Πρωτοδικείου του τόπου της έδρας του σωματείου, όπου αφού ελεγχθεί η τήρηση των κατά νόμο δημοσιεύσεων και κοινοποιήσεων, εγγράφεται στο βιβλίο σωματείων, λαμβάνοντας αριθμό συστάσεως, ο οποίος μαζί με το έτος ιδρύσεως, συνηθίζεται να αναγράφεται μαζί με την επωνυμία στη σφραγίδα του σωματείου.

Για να μπορέσει να λειτουργήσει το σωματείο μετά την αναγνώρισή του, είναι απαραίτητη η απόδοση ΑΦΜ από την αρμόδια Δ.Ο.Υ και η πραγματοποίηση έναρξης εργασιών, ενέργειες που θα πρέπει να λάβουν χώρα εντός τριάντα (30) ημερών από την αναγνώριση του σωματείου.